Jak to bylo s bazénem?

V minulém týdnu jsme na zastupitelstvu byli svědky toho, jak představitelé jedné opoziční strany usilovně bojovali proti schválení postupu a harmonogramu ,,Rekonstrukce a stavební úpravy plaveckého bazénu v Liberci".  A boj to byl opravdu urputný, v citaci argumentů, někdy silných, ale spíše slabších, se střídali téměř všichni její představitelé. Urputný souboj se dokonce občas měnil v osobní napadání.  

Zajímám se o historii a tak jsem zapátral jak to s opravami bazénu bylo. A zjistil jsem, že současná LOL (tehdy se ještě jmenovala Změna pro Liberec) již před více než osmi lety zkoušela bazén zrekonstruovat. ale jaksi díky sporům uvnitř koalice se nakonec nic nekonalo. Co se ale podařilo je zpackaná oprava Lesního koupaliště, ze kterého voda mizela tak rychle, že ani dovoz náhradní vody cisternami nestačil. 

Nyní ale něco ze žhavé současnosti. Zásadními  argumenty LOL je, že se bazén  opravovat nemusí, postačí provádět postupně dílčí opravy. Posudek ČVUT je zpackaný dokument a navíc výběrové řízení na opravu bazénu je připraveno pro jednu nejmenovanou libereckou stavební firmu. A nejhorší je to, že vytržené části posudku byly použity jako argument proti opravě. Nedokážu si představit opravit například bazénovou vanu (ve které je mimochodem prasklina do které se vejde lidská ruka), bez toho, aby se nezasáhlo do silně poruchové bazénové technologie, do konstrukce zdí a poškozeného opláštění. Opláštění souvisí s děravou střechou  a tak by se dalo pokračovat dále. Prostě a jednoduše řečeno byl by to bludný kruh, celková rekonstrukce je nutností. A určitě ji nemohou provést čučkaři, kteří nedokázali postavit ve své historii víc, než několik rodinných domů. Navíc doba, po kterou bazén bude mimo provoz, se kryje s plánovanou výlukou opravy horkovodu. Je toho opravdu hodně, co bylo řečeno a překrouceno. 

Nechme ale historie, ta už se nedá změnit. Co se ale změnit dá, je opravit bazén. A na červnovém zastupitelstvu jsme to dokázali pomoct prosadit. Doufejme tedy, že schválený harmonogram bude naplněn a v lednu příštího roku se dozvíme s kým byla uzavřena smlouva na Rekonstrukci bazénu v Liberci. 

Nastavení cookies