Úspora nebo plýtvání ?

Dnes jsme na mimořádném zastupitelstvu byli svědky toho, jak současné vedení radnice nejedná s péčí řádného hospodáře. Ale před tím několik informací. Vedení města Liberec se rozhodlo stát klimaticky neutrálním a chytrým městem. A to do roku 2030. To by bylo docela chvályhodné, ale má to jeden háček. Zaspalo se. Tak se rozhodli, že práci (za kterou jsou placeni) udělá někdo jiný. Tím jiným je odborná firma. 

Celá akce byla nazvána "Energetické úspory metodou EPC". No a když už se nabízí získat na tuto akci také státní dotaci, tak se rozhodli že nebudou troškařit a udělají to ve velkém. Takže 29 škol a školek, obě budovy magistrátu, Liebiegova vila, budova Uranu a dvě budovy Malého divadla. Tedy slušná porce práce. Celá soutěž byla rozdělena na část dotační  a nedotační.  Do soutěže se přihlásily čtyři odborné společnosti, z nichž však dvě v průběhu soutěže buď odstoupily nebo přestaly komunikovat. A dvě firmy které zůstaly si obě zakázky rozdělily (jedna vyhrála jednu zakázku a druhá byla druhá a ve druhé zakázce si pořadí vyměnily (a překvapivě byly nabízené ceny hodně podobné). Normální by bylo výběrové řízení zrušit a vyhlásit nové a oslovit co nejvíce firem. A těch je v naší republice více než dost. Ale to by nebyl Liberec.  Převahou několika hlasů byly obě zakázky zastupitelstvem odsouhlaseny. Pro byl klub STAN, Pirátů a ANO. Proti byly zastupitelé SPD, LOL a ODS.

Ale to nejhorší nakonec. Tím, že zaplatíme bezmála 695 milionů korun, získáme za deset let úsporu přibližně 144 milionů korun. Nádhera, že ? Bez ohledu na to, že část finančních prostředků pokryje dotace, je to plýtvání velkého kalibru. Inu i dobrá myšlenka dopadne špatně, když se uchopí za špatný konec. Místo abychom průběžně majetek města opravovali a zhodnocovali, tak si zaplatíme za velké peníze firmu. A ta nám za čtyři roky opraví to, co jsme neudělali za více než třicet let (mimochodem jsme se dověděli, že opravujeme ročně  jednu školku či školku). A vzhledem k tomu že máme přibližně šedesát školek a škol,  byla by to práce na šedesát let. Trochu smutné počty. A vedení radnice nám nebylo schopné odpovědět, jakým způsobem mají promyšlenu opravu takového množství škol a školek, protože výměna oken se určitě nedá dělat při běžném provozu a udělat se to musí za čtyři roky. 

Nesouhlasíme s takovým bezbřehým plýtváním. Dobrý hospodář myslí také na špatné časy, které mohou přijít (a tímto tempem také přijdou).

Nastavení cookies