05.10.2013
Jan Král

Oceněnými regionálními potravinami jsou klobásy, ovčí mléko, svatební koláčky i zmrzlina

Sedm producentů z Libereckého kraje si v pátek 4. října na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci převzalo značku Regionální potravina. /FOTOGALERIE/

Pro prestižní ocenění kvality a regionálního původu si přišli na prodejní výstavu 7. ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje.

Slavnostního zahájení se zúčastnil vedle místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky, místopředsedy Regionální agrární rady LK Roberta Erlebacha a dalších hostů také náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda. Ten vyjádřil podporu malým a středním producentům potravin v regionu a vyzval, aby jejich výrobkům dávali lidé přednost.

Certifikát Regionální potravina LK 2013 získaly Bělská čertova klobása (cenu převzal Wilfried Künel), Jizerskohorský přírodní sýr Jako od babičky (Jiří Vrkoslav), Bio ovčí sýr (Josef Poulíček, Mini svatební koláčky (Drahomíra Macková), Pivo Rohozec X (František Jungman), Samir kysané zelí (Petr Matušík), Lahodné ovocné sorbety (Heinrich Valentin Schwarzkopf a Ivana Jablonovská).

V soutěži se potkávají každoročně nováčci s těmi, co o ocenění soutěží již poněkolikáté. Drahomíra Macková vlastní rodinné Pekařství U Drahušky a letos zkusila štěstí se svými domácími mini svatebními koláčky „Do soutěže jsem se přihlásila ze zvědavosti. Pečení je pro mě spíš radost než byznys, o to víc mě ocenění Regionální potravinou potěšilo. Příští rok to zkusím znova, třeba s mými houstičkami,“ popisuje pekařka ze Smržovky.

Podruhé se do soutěže přihlásila firma Samir, kde se zabývají výrobou kysaného zelí už od roku 1988. Značku Regionální potravina získali letos za kysané zelí bílé, v minulém roce za červené kysané zelí. „Značka Regionální potravina není o kvantitě, ale o kvalitě. Nezáleží na tom, jestli se nám zvýší obrat, ale to, že jsou lidé s naším výrobkem spokojení,“ vysvětluje ředitel firmy Petr Matušík a dodává: „Moc si cením toho, že ministerstvo zemědělství takto podporuje české potraviny a potravinářství.“

Kromě samotného předání cen byl na náměstí připravený také doprovodný program, v němž mimo jiné vystoupil Lešek Semelka a Stanislav Hložek. Návštěvníci mohli ochutnat a zakoupit si nejen oceněné regionální výrobky. Dozvěděli se také, jak se potraviny vyrábějí.

Text a foto: Jan Král

 

 

 

 

 

Nastavení cookies